Jelenlegi hely

Hirdetés!

A végbéltáji fájdalom rendkívül kellemetlen lehet, nemcsak azért, mert hatással van a mindennapjainkra, de gyakran sokkal tovább szenvedünk, mint kellene: sokan egyszerűen nem mernek beszélni az orvosuknak a fájdalomról. 

A gasztroenterológiai betegségek közül az aranyér az egyik leggyakoribb, világszerte több millió embert érinthet. Azonban sokan még mindig tabunak tartják, hogy beszéljenek az aranyérről, pedig ha időben felismerjük a tüneteket, sokkal könnyebb lehet a gyógyulás.

Az aranyérben szenvedő betegek sajnos nem minden esetben fordulnak szakemberhez, mivel kellemetlennek érzik a panaszt, ám van, hogy az orvosi kontroll elengedhetetlen.

A végbélviszketés nemcsak rendkívül kellemetlen probléma, de akár a súlyosabb fertőzések rizikóját is növeli. Természetesen fontos, hogy a viszketést kiváltó alapbetegséget is kezeljük, de a gyógyulásig is enyhíthetünk a tüneteken, ha a megfelelő ételeket választjuk.

A nyár egyben a hasmenéses megbetegedések egyik fő időszaka is. A kirándulások, a távoli tájakra való utazások és az idegen konyhák főztjének fogyasztása sok esetben hasmenéses panaszokba torkollhat. 

A hasfájás gyakori probléma, a legtöbben rendszeresen megtapasztaljuk, ám általában gyorsan el is múlik, anélkül, hogy különösebb beavatkozásra vagy gyógyszeres kezelésre lenne szükség. Azonban a hasfájás nagyon súlyos, életveszélyes problémákra is utalhat. 

Milyen ételeket érdemes fogyasztani, ha hasmenésünk van, és melyeket jobb elkerülni?

A végbéltájéki viszketés nemcsak kifejezetten kínos, kellemetlen probléma, de időnként nagyon fájdalmas is lehet. Milyen betegségek állhatnak a viszketés hátterében? Szükséges orvoshoz fordulni?

Sok mindenen múlhat, hogy mennyire válik hasznunkra egy-egy probiotikumos termék. Fontos szempont lehet az összetétel, a csíraszám, a savvédelem, nézzük, mit érdemes a polcnál állva mérlegelni.

A fruktózzal (gyümölcscukorral) édesített élelmiszerekkel sokkal több fruktózt fogyasztunk, mint a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. Milyen tünetei vannak a fruktóz emésztési zavarnak és milyen ételeket hagyjunk el?