Jelenlegi hely

Hirdetés!

Mit egyenek és mit ne a pajzsmirigybetegek?

A pajzsmirigy kihatással van anyagcserénkre, testhőmérsékletünkre, idegrendszerünkre és szaporító szervrendszerünkre is. Milyen ételek javallottak és melyek kerülendők, ha a pajzsmirigy beteg?

Hirdetés

Ha bármilyen rendellenes működés alakul ki, úgy végtelen kellemetlen, akár fájdalmas tünettel élhetünk nap mint nap anélkül, hogy a pontos okokat ismernénk. Gyakran évekig tartó procedúra követi a diagnózist, hiszen a megfelelő gyógyszeres terápia mellett a jól megválasztott étrend is legalább ennyire fontos része gyógyulásunknak.

A tengeri hínár fogyasztása kifejezetten ajánlott jódhiányos pajzsmirigybetegségek esetén, ugyanakkor fogyasztásáról mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen autoimmun vagy alulműködéses zavar esetén célszerű magát a jódozott sót is kerülni, hogy megelőzhessük a göbök kialakulását. Ezzel szemben szinte bármilyen mennyiségben fogyasztható a brazil dió, amely kifejezetten magas szelén tartalmával akár a megelőzésben is segíthet.

Bogyós gyümölcsök a gyógyításban

A Hashimoto-kór egyik tünete a nyaki nyirokcsomók duzzanata, amelyen a szelénben gazdag étrend a kutatások szerint akár már két hónap alatt javít, így érdemes étrend-kiegészítő formában is beszerezni. Kevesen tudják, de kifejezetten ajánlott a bogyós gyümölcsök (eper, szeder, goji bogyó, vörös áfonya) fogyasztása is, hiszen magas antioxidáns és D-vitamin tartalmuk mellett szelénben is bővelkednek. 

Ezek a pajzsmirigybetegség látható jelei - Olvasson tovább!

Az egyik legmegosztóbb étel ugyanakkor a pajzsmirigybetegek körében a szója, amely köztudottan befolyásolja a szintetikus hormon beépülését a szervezetbe, mivel a tiroxin ugyanott szívódik fel a gyomorban, ahol maga a szója is, ezért fogyasztása orvosi konzultáció mellett javallott. Ebben az esetben is érdemes viszont legalább 3 órát várni a szóját tartalmazó ételekkel és italokkal a gyógyszer bevételét követően.

pajzsmirigy

szelénben gazdag étrend a megelőzéshez is hasznos lehet

Kerüljük az előrecsomagolt és gyorséttermi ételeket!

Ugyanennyire oszlanak meg a vélemények a gluténról és a laktózról is, de nem diagnosztizált laktózérzékenység vagy cöliákia esetén egyáltalán nem érdemes speciális diétát folytatni, viszont súlyos, esetleg későn diagnosztizált alulműködés vagy autoimmun zavar esetén a kezdeti időkben ajánlott figyelni erre is, hogy a gyomor és a bélrendszer regenerálódhasson. Nem ritka ugyanis a lyukasbél szindróma sem ilyenkor, amely gyakori és diagnosztizálatlan szövődménye lehet az alulműködéses megbetegedéseknek.

Érdemes figyelni arra is, hogy lehetőleg kevés előrecsomagolt és gyorséttermi ételt fogyasszunk, ezek ugyanis tele vannak olyan mennyiségű sóval, amely nem csak pajzsmirigyünk számára káros.

Forrás: health.comHirdetés